Katselin eilen viehättävän seuralaiseni kanssa Gus van Zandtin elokuvan, jonka nimeä en enää muista. Tulinpa alkumetreillä kysäisseeksi viattomana, että kukahan tuo pääosan esittäjä mahtaa olla? Erittäin hitaalla katseella sain vastauksen, että Nicole Kidman - tämän hetken ehkä kuuluisin amerikkalainen näyttelijä. ..Jaha..vai niin.
Varsin kenkkumaisen roolin murhaan sekaantuvana blondina meteorologina ko. näyttelijätär vetäisikin kunniakkaasti. Kävi kylläkin mielessä kerettiläisiä ajatuksia, mitähän Elisabet Taylor olisi saanut roolista irti parhaassa terässään. Tai sitten, millainenhan olisi ollut Greta Garbo?

Aika harvakseltaan on siis seurattu viime aikoina leffamaailmaa. Pakko todeta.
Muistuupa mieleen takavuosilta ne todella kovat elokuvakokemukset, joista muutama on syytä mainita.

Ensimmäisenä tulee mieleen tanskalaisen elokuvataiteen merkkipylväs: Pukki sängynlaidalla.
Eipä elokuvateatteri Nuorisokuvat liene ollut ikinä niin pullollaan väkeä. Iso joukko vihaisia matti myöhäisiä jouduttiin jopa jättämään ulkopuolelle.
Varsin yllättäviäkin elokuvan ystäviä oli saapunut paikalle. Eräänkin tutun jo vanhemman polven isännänkin muistan navettavaatteet päällä, täysinäinen heinähäkki Valmetin perässä selittelevän ihmisille, että ajatteli ohimennessään tulla katsomaan, mitähän ihmettä täällä oikein tapahtuu, kun on näin paljon väkeä?? Naapuripitäjistäkin oli tultu sankoin joukoin. Kaikki puupenkit olivat käytössä. Samoin käytävillä lattialla istuttiin kurkkien olkapäiden yli. Ei ollut nousevaa katsomoa. Nuorisotalon takaosan esiintymisnäyttämö on myös täynnä. Siellä pianon päällä istui kolme isoa miestä. Ne itse asiassa olivatkin kaikkein halutuimmat paikat ja niistä käytiin useinkin jopa käsirysyä.
Taisihan tässä eroottisessa komediassa jopa jossakin kohtaa nilkka vilahtaa. Se riitti pornonnälkäisille hyvin siihen aikaan.
Pian esitettiin sarjan muutkin elokuvat, kuten Masurkkaa sängynlaidalla, Rehtori sängynlaidalla ja mitä niitä elokuvan kaikkein loistavimpia mestariteoksia nyt olikaan.

Samanlaisen ryntäyksen sai aikaan Rakkauden XYZ, jossa muistan elokuvassa ensimmäisen kerran nähneeni oikein miehen peniksen, puolitangossa kylläkin. Jotkut tanskalaiset rakkauden apostolit siinä elokuvassa höpisivät, en kyllä kuollaksenikaan muista enää, mitä höpäjivät...

En myöskään enää kykene muistamaan erään ns. eroottisen vampyyrielokuvan nimeä, vaikka se ei todellakaan ollut ihan mikä tahansa elokuva. Siinä nimittäin "eroottiset" kohtaukset olivat kolmiulotteisia. Se tarkoitti sitä, että kun valkokankaalla kuva rupesi oudosti värisemään ja ärsyttämään silmiä, piti siinä kohtaa katsoa elokuvaa lippukassalta saatujen pahvikehyksisten muovilinssien läpi. Niistä toinen linssi oli vihreä ja toinen punainen.
Näissä kohtauksissa vampyyri hiipi yöllä impyen hämyiseen makuukammioon. Ilmeisesti nämä tilanteet olivat hyvinkin eroottisesti latautuneita, kun kanalja imi verta neitosen kaulasta.
Kolmiulotteisuutta en minä ainakaan havainnut saamieni linssien läpi, joten paremmin taidekohtauksen näki ilman viherpunalaseja, vaikkakin kuva värisi ja välkkyi inhottavasti.
Tietenkin teatteri oli taasen täynnä kuin kirveen silmä sinä iltana.
Elokuvan alussa elokuvien pyörittäjä kävi oikein pitämässä puheen teatterin ovelta, kuinka linssejä tuli käyttää. Tämän todella ison ja karuluontoisen isäntämiehen loppulause on jäänyt mieleen ja sitä me pojankoltiaiset matkimme pitkän aikaa jälkeenpäin samalla lailla hunajaisesti.....:  "Miellyttävää elokuvailtaa."
Se linssiviritelmä oli todella villin näköinen, etenkin kun se aseteltiin silmälasien alle.

Vielä täytyy mainita samassa teatterissa nähty kauhuelokuva Hohto.
Aika lailla vauhdista lähti tarina liikkeelle ja sitten yht´äkkiä tulivatkin lopputekstit. Sen jälkeen elokuva jatkui taas pitkän aikaa kunnes tulivat alkutekstit. Ja taas leffa jatkui, kunnes se äkisti loppui kokonaan kovin kummalliseen kohtaan.
Esityksen jälkeen elokuvakoneen käyttäjä tuli pyytämään yleisöltä anteeksi, että kelat olivat edellisestä esityspaikasta tulleet väärässä järjestyksessä...
Olenhan tämän elokuvan nähnyt myöhemminkin, mutta kokemus oli kovin surkea verrattuna siihen kun näin leffan ensimmäisen kerran.