Tämä aamupäivä meni keskiaikaisen kidutuksen merkeissä.
Otettiin hammas pois. Olin kuvitellut, että hammaslääkärin penkissä kaiken mahdollisen olin jo kokenut. Nyt olen.

Juurihoidettu hammas halkesi korjauskelvottomaksi,  eikä ollut vaihtoehtoa muuta kuin poistaa koko hammas. Protestoinnit eivät auttaneet vaan hommiin ruvettiin.

Hammaslääkärit, siis monikossa,  pohtivat, että elimistöllä on jonkinlainen puolustusjärjestelmä, jonka takia juurihoidetun hampaan ikenen kudokset muuttuvat sitkaammiksi. Vielä puhuivat juurisyköstä, joka tarkoittaa sisäänpäin kiharoiksi kääntyneitä juuria.

Lykättiin viisi ampullia puudutusainetta, jotka tähän tapaukseen sitten eivät oikein tehonneetkaan.
Otti muuten kunnolla kipeää, siis todella kipeää! Ja sitä kesti pitkät kaksi tuntia koko ajan kun hammasta kitkutettiin ja väännettiin. Ei vaan hammas plumpsahtanut pois. Hammaslääkäri viimein lannistui ja nöyrtyi hakemaan paikalle hammaskirurgin, joka sitten osasikin konstin hajoittaa hampaan palasiksi taidolla. Kuitenkin jouduin vielä kokemaan helvetin lieskat, kunnes palaset saatiin viimein juurineen pois.
Saatiinhan se kovan onnen hammas paloina viimein, mutta olipahan ehdottomasti kaikkein tuskaisimmat ja kivuliaimmat kaksi tuntia, mitä olen konsaan kokenut. Ja tämä herra ei näissä kipuasioissa ole noviisi.

Kun homma oli ohi, niin hämmästelivät kovasti, kun heti ensimmäiseksi sanoikseni lupasin tarjota kummallekin naiselle kahvit ja hammashoitajalle myös. Naureskelivat, että ei tarvitse, heillehän maksetaan tästä palkkaa. Ihmettelivät, että miksi en ole vihainen, operaatio oli ollut aivan erityisen rankka. No, minähän olen mukava mies vaikka inkvisiittorien venytyspenkissä. Ja sehän ei mitenkään voi olla pahempi nyt kokemastani.

Onneksi menin päivystykseen tämän homman kanssa. Enkä sille läheiselle hammaslääkäriyrittäjälle, joka yksin pyörittää praktiikkaa. Ei olisi tämä touhu onnistunut. Ja koko aivan valtavasta työstä tuli lasku - 39euroa.  

Entisaikaan kylän seppä veteli hohtimilla kipeitä hampaita pois. Puudutuksena kenties ryyppy paloviinaa. Kylmät väreet menee, kun ajatteleekin tätä tapausta heidän kynsissä.